• Duurzame investeringen en hun terugverdientijd

  Het verduurzamen van (bedrijfs)panden is door de hoge energieprijzen en de energietransitie steeds lucratiever. Daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan, ook omdat er meer vraag is naar de producten en materialen. Toch is het, wanneer je budget het toe laat, steeds rendabeler om te investeren in duurzame energiebronnen. Zeker met de huidige, hoge energieprijzen in gedachten. In dit blog gaan we dieper in op een aantal mogelijkheden om je kantoor of vastgoed te verduurzamen en de bijbehorende terugverdientijd.

  Ledverlichting: binnen een paar jaar terugverdiend

  De meest simpele (en snelle) stap die je kunt nemen, is overstappen op ledverlichting. Dit type verlichting is duurder in aanschaf dan halogeen- of tl-verlichting, maar het is ook eenvoudig te installeren en je hebt de kosten er relatief snel uit. Wanneer je voor ledlampen kiest binnen jouw bedrijf, heb je je investering gemiddeld binnen tweeëneenhalf jaar terugverdiend. Een ander voordeel van ledverlichting ten opzichte van andere verlichting, is dat het een stuk langer meegaat. Een ledlamp gaat gemiddeld vijftien jaar mee, voor een halogeenlamp is de verwachte levensduur ongeveer vijf jaar.

  Isolatie

  Eén van de belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat je energie verspilt, is het goed isoleren van je bedrijfspand. Een goede isolatie zorgt er in de zomer voor dat warmte buiten blijft en in de winter blijft de warmte juist binnen zodat je niet onnodig veel hoeft te stoken. Er zijn verschillende soorten isolatie, bijvoorbeeld dakisolatie, vloerisolatie en het isoleren van de spouwmuren. De terugverdientijd is afhankelijk van het type isolatie en het materiaal dat gebruikt wordt. Voor spouwmuurisolatie geldt dat je investering gemiddeld binnen vijf jaar is terugverdiend. Is je pand al goed geïsoleerd, maar wil een stap verder gaan? Kies dan voor een slimme klimaatinstallatie waarmee je systeem zelflerend wordt en de omstandigheden binnen je pand altijd optimaal zijn.

  Zonnepanelen nog interessanter vanwege subsidiemogelijkheden

  Op basis van de energieprijzen van het laatste kwartaal van 2022, is een investering in zonnepanelen binnen ongeveer zeven jaar terugverdiend. Bij deze investering zijn er wel veel factoren die meespelen. Zo is het afhankelijk van je eigen gebruik (gelijktijdigheid opwek en verbruik), het type zonnepanelen, de plaatsing op je dak en de leverancier voor wie je kiest. Het plaatsen van zonnepanelen vraagt logischerwijs om een grotere investering dan bijvoorbeeld ledverlichting. Omdat de overheid bedrijven graag stimuleert om over te stappen naar zonnepanelen, zijn er mogelijkheden voor subsidies en fiscale voordelen. Onze energiespecialisten helpen je bij het uitzoeken van de mogelijkheden en brengen je in contact met relevante partners, bijvoorbeeld Subsidie Nederland.

  Erkende Maatregelenlijsten energiebesparing

  De overheid stimuleert energiebesparende maatregelen niet alleen met behulp van subsidies, maar ook met de Erkende Maatregelenlijst. Hierin staan maatregelen die je kunt treffen die een terugverdientijd hebben van vijf jaar of korter. Handig wanneer je redelijk snel je investering terug wil zien. Met deze maatregelen voldoe je ook nog eens aan de energiebesparingsplicht, een win-winsituatie dus.

  Advies op maat over verduurzamen

  Bij MAIN Energie zijn we er voor vandaag, voor morgen en voor jou. Als klant krijg je daarom een persoonlijk energiespecialist toegewezen die jou voorziet van advies. Heb je plannen om te verduurzamen of wil je graag weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw onderneming? Neem dan gerust contact met ons op. We werken samen met verschillende partners in de energiewereld, bijvoorbeeld op het gebied van zonne-energie, subsidies en slimme klimaatinstallaties. Dankzij deze samenwerkingen bieden we een totaalpakket voor jouw zakelijke energie.