• Gaslevering via Nord Stream 1 weer gestart

  Vorige week hadden we het er al over: wat gebeurt er na het onderhoud aan Nord Stream 1? Gisteren hebben we op die vraag het langverwachte antwoord gekregen: de gastoevoer via deze pijpleiding is hervat. Woensdagavond liet het Duitse gasnetbedrijf Gascade al weten dat de verwachting was dat Nord Stream 1 donderdag weer online zou komen na tien dagen onderhoud. Wel is de levering via de pijpleiding nog altijd lager dan de maximumcapaciteit en blijft Rusland de onzekerheid rond gaslevering voeden.

  Leiding weer online, wel minder gas

  Klaus Müller (chef van de Duitse toezichthouder op de energiemarkt) heeft op Twitter laten weten dat in de eerste twee uur zo'n 530 gigawattuur per dag door Nord Stream 1 stroomt. Dat is ongeveer 30% van de maximale capaciteit. Later liep dat op tot zo’n 40% van wat de pijpleiding aan kan. Het zal niet als een verrassing komen dat wederom politieke onrust reden is voor deze verminderde aanvoer. Ook voor het onderhoud was de gaslevering via Nord Stream 1 al minder. Mede daardoor stegen de gasprijzen. Op dit moment is nog niet duidelijk hoe lang de levering op het huidige niveau zal blijven.

  Poetin waarschuwt voor nieuwe problemen met gaslevering

  Die onduidelijkheid komt ook door een waarschuwing van de Russische president Poetin. Die geeft aan dat er eind juli nieuwe leveringsproblemen worden verwacht. Dat zou te maken hebben met wederom een turbine die op 26 juli toe is aan reparatie. De Europese Unie houdt daarom nog steeds rekening met een eventuele volledige stop van de Russische gaslevering. Daarom werd lidstaten al gevraagd om het gebruik van aardgas te verminderen. Afgelopen woensdag werd een noodplan gepresenteerd waarin staat dat er minimaal 15% besparing gerealiseerd moet worden.

  Nord Stream 2 komt opnieuw ter sprake

  Poetin benoemde ook weer dat er nog een pijpleiding klaar ligt voor gebruik: Nord Stream 2. Zoals we al vaker benoemd hebben, is en blijft deze tweede pijpleiding een punt van discussie. Duitsland heeft na de Russische inval in Oekraïne besloten om Nord Stream 2 definitief niet in gebruik te nemen.

  Gasprijzen blijven schommelen

  Na de aankondiging dat Rusland de gaslevering aan Europa zou hervatten via Nord Stream 1, daalde de gasprijs licht. Vanwege de aanhoudende onzekerheden, is de prijs daarna weer wat gestegen. Het blijft dus afwachten of er meer zekerheid komt rond de gaslevering en wat Rusland gaat doen. Wil jij op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van de gasprijzen? Schrijf je dan in voor onze weekrapporten, je ontvangt dan elke week een update over de elektriciteits- en gasprijzen.