• 5 tips om snel energie te besparen

  Besparen op energie was nog nooit zo actueel en belangrijk, zowel voor huishoudens als voor bedrijven. Vrijwel iedereen is bezig met besparen. Dat resultaat is al te zien, want in het eerste half jaar werd er in Nederland een kwart minder gas verbruik dan in de eerste zes maanden van 2021. Dat is natuurlijk niet verrassend, want de prijzen zijn torenhoog waardoor energie een steeds hogere kostenpost wordt. De daling was vooral terug te zien in de industrie, voor huishoudens en bedrijven is er nog steeds veel winst te boeken. Daarom geven we vandaag vijf tips waarmee je binnen je bedrijf of vastgoedportefeuille snel kunt besparen op zakelijke energie.

  1.       Check de grote elektrische verbruikers

  Het is belangrijk om inzichtelijk te hebben welke apparatuur binnen je bedrijf of kantoren de meeste energie verbruiken. Wanneer je dat weet, kan je anticiperen en de apparatuur waar mogelijk anders instellen. Een goed voorbeeld van apparatuur dat veel elektriciteit verbruikt, is de klimaatinstallatie. Allereerst is het belangrijk om deze uit te schakelen wanneer er niemand aanwezig is, want dat is voorbeeld nummer één van energie dat verspild wordt. Verder kun je ook kijken naar hoe de temperatuur is ingesteld. Door de airco in de zomer net iets minder hard te laten draaien en in de winter de thermostaat één of twee graden lager te zetten, kun je snel besparen op je verbruik.

  2.      Maak optimaal gebruik van je bedrijfstijden

  Niet alleen inzicht in het verbruik van apparaten is belangrijk. Ook door goed te letten op wanneer apparatuur aan staat, kun je besparen op je energie(kosten). Met een timer kun je bijvoorbeeld instellen dat verlichting, liften en de klimaatinstallatie aan gaan binnen de kantoortijden en daarbuiten uitgeschakeld zijn. Zo voorkom je dat bijvoorbeeld verlichting onnodig brandt terwijl er niemand aanwezig is. Buitenverlichting is natuurlijk een mooie manier om je bedrijf letterlijk zichtbaar te maken, maar je kunt je afvragen of het nodig is dat buitenverlichting de hele nacht brandt of dat een paar uur in de avond en in de ochtend genoeg is.

  3.      Breng je warmtelast omlaag

  Om je warmtelast omlaag te brengen, kun je ervoor kiezen om te investeren in goede isolatie. Hier gaat natuurlijk wel tijd over heen, dus het is ook goed om te kijken naar wat je op korte termijn kunt doen om je warmtelast omlaag te brengen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je deuren gesloten houdt wanneer je airco aan staat. Op die manier gaat er minder kou verloren en hoeft de airco minder hard te draaien om je bedrijf of kantoor op een aangename temperatuur te houden. Heb je een winkel en wil je duidelijk maken dat je wel geopend bent? Zet dan bijvoorbeeld een bord buiten om de aandacht op je zaak te vestigen.

  4.      Blijf alert op onnodig energieverbruik

  Voor het besparen op energie geldt dat alle beetjes helpen. Kijk daarom niet alleen naar de grote energieverbruikers, maar ook zeker naar de kleine apparatuur die (soms zelfs continu) stroom verbruiken. Soms sluiten mensen hun pc niet af wanneer ze naar huis gaan of laten ze hun beeldschermen aan staan. Je denkt misschien dat dit niet veel voorstelt, maar wanneer iedereen dit op kantoor doet, wordt er veel onnodige energie verbruikt. Verder gebeurt het ook wel eens dat bedrijven in de logistieke sector hun heftruks ’s nachts aan de lader leggen. Logisch, want dan heb je tijdens werktijd altijd een opgeladen heftruck. Helaas verbruik je hiervoor wel veel stroom, ook wanneer de batterij al opgeladen is. Probeer daarom een manier te vinden om binnen werktijden een efficiënte manier te zoeken om dit soort apparaten op te laden en bij een volle accu zo snel mogelijk van de lader te halen.

  5.      Informeer je personeel over energiebesparing

  Al deze tips hebben natuurlijk geen effect wanneer medewerkers niet hun steentje bijdragen. Informeer hen daarom over de manieren om energie te besparen en vraag je personeel goed op te letten dat ze bij het verlaten van het pand apparatuur en verlichting uitschakelen. Besparen heeft tenslotte vooral te maken met gedragingen!

  Loop eens een rondje door je pand(en) om te bekijken waar je bovenstaande tips op korte termijn kunt toepassen. Daarnaast raden we aan om manieren te onderzoeken om op lange termijn te besparen op je zakelijke energie. Bijvoorbeeld door te isoleren. Wil je advies op maat over besparingsmogelijkheden? Neem dan contact met ons op of plan direct een adviesgesprek in met een energiespecialist.